Feladatok | Díjazottak | Előző év | Következő év

Debrecen • 1999
8. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny


"Munka,gondosság:
ezek amik által várhatunk vidám napokat napunkra.
"
Fazekas Mihály

A 8. Nemzetközi Magyar Matematika Versenyt Debrecenben a tavaly 125 éves Fazekas Mihály Gimnáziumban rendezték. A verseny fő szervezője Balázs Tivadar matematika tanár volt. Debrecen a Tiszántúl gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális központja. Megyei jogú város, amely egyben Hajdú-Bihar megye székhelye is. A Tiszántúl északi részén, a Nyírség és a Hajdúság találkozásánál fekszik.

A XII. században már templomos falvak voltak a mai Debrecen helyén, amelyek fokozatosan egybeolvadtak. Debrecen nevének első írásos említése 1235-ből származik. 1361-ben Nagy Lajos király mezővárosi rangra emelte. 1536-tól kezdődően Debrecen lakói fokozatosan áttértek a kálvinista hitre, s 1538-ban létrehozták a Református Kollégiumot. A város a magyarországi reformáció központja lett, erre utal a "kálvinista Róma" elnevezés.

1849. január elejétől május végéig a szabadságharc idején Debrecen ideiglenesen az ország fővárosa lett. 1849. április 14-én a népgyűléssé bővült országgyűlés a Nagytemplomban kikiáltotta Magyarország függetlenségét, a Habsburg-ház trónfosztását, s megválasztotta Kossuth Lajost az ország kormányzó elnökévé.

A második világháború alatt Debrecen másodszor is az ország fővárosa lett. 1944. december 21-én a Református Kollégium oratóriumában összeült az Ideiglenes Nemzetgyűlés, amely december 22-én megválasztotta az Ideiglenes Nemzeti Kormányt.

 
A KLTE fő épülete
 

Fazekas M. Gimn.

Debrecen "iskolaváros". 10 gimnáziuma és 15 egyéb középfokú oktatási intézménye van. Felsőfokú intézetei a Kossuth Lajos Tudományegyetem, az Orvostudományi Egyetem, az Agrártudományi Egyetem, a Református Hittudományi Egyetem, a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola és a Konzervatórium. A debreceni Fazekas Mihály Gimnázium a város legrégibb középfokú oktatási intézménye.

A versenyen 224 diák vett részt 1999. március 25-e és március 29-e között. Az ünnepélyes megnyitót az Aranybika Szálló Bartók termében tartották. A versenyre érkező diákokat és tanárokat a rendező iskola nevében Aranyi Imre igazgató köszöntötte. Ezt követően köszöntőt mondott Bényei Sándor a Debrecen megyei jogú város közgyűlése nevében, Egyed Albert a Határontúli Magyarok Hivatalának vezetője és Dr Lajkó Károly a zsűri elnöke. Az idén nem tudtak a rendezvényre eljönni a vajdasági diákok a háborús helyzet miatt. A verseny történetében először horvátországi diákok is részt vettek a versenyen.

Dr Daróczy Zoltán akadémikus előadását "Nevezetes valós számok " címmel a Kossuth Lajos Tudomány Egyetem Matematikai Intézetében hallgathatták meg a résztvevők.

A város nevezetességeinek megismerése mellett különböző kirándulásokon vehettek részt a jelenlévők. Hortobágy, Eger, Sárospatak mellett Szatmári körút közül lehetett választani. Az esti programok közül kiemelkedett a Csokonai Színház előadása Vörösmarty Mihály: Csongor és Tündéje.