Feladatok | Díjazottak | Előző év | Következő év

Kecskemét • 2012
21. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

A 21. Nemzetközi Magyar Matematika Versenyt a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium szervezte március 14-18. között.
Részlet a  verseny honlapjáról:

"2012 márciusában iskolánk rendezi a XXI. Nemzetközi Magyar Matematika Versenyt.

1991-ben a matematikatanárok Rátz László Vándorgyűlésén Bencze Mihály brassói és Oláh György révkomáromi tanárok felvetésére a határon túli és a magyarországi tanárok közösen elhatározták, hogy a Kárpát-medencében tanuló magyar középiskolások számára a kapcsolattartás és matematika tudásuk összehasonlítása céljából egy közös matematikai rendezvénysorozatot hoznak létre.

Oláh György elvállalta, hogy az első versenyt Révkomáromban rendezik meg, ezen a Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék és az anyaország meghívott csapatai vettek részt.

A rendezvényről világhírű tudósaink, Teller Ede és Erdős Pál is értesültek, és azt szakmailag és erkölcsileg is támogatták.

A versenyen minden évben kb. 300 fő vesz részt, 180 határon túli és 120 magyarországi diák és tanár.

Az eddigi helyszínek időrendi sorrendben:

    1992 Révkomárom (Felvidék) 1993 Vác
    1994 Ungvár (Kárpátalja) 1995 Paks
    1996 Székelyudvarhely (Erdély) 1997 Kaposvár
    1998 Szabadka (Délvidék) 1999 Debrecen
    2000 Dunaszerdahely (Felvidék) 2001 Nagykanizsa
    2002 Sepsiszentgyörgy (Erdély) 2003 Eger
    2004 Nagydobrony (Kárpátalja) 2005 Miskolc
    2006 Zenta (Délvidék) 2007 Szeged
    2008 Kassa (Felvidék) 2009 Gyula
    2010 Szatmárnémeti (Erdély) 2011 Bonyhád

A versenyt felváltva az anyaország, és valamelyik régió rendezi. A rendezvény négy napos, alapvető célja, hogy a Kárpát-medencében élő, magyar nyelvű oktatásban részt vevő diákok és tanárok számára matematikai szakmai találkozót és továbbképzést biztosítson, tegye lehetővé a különböző régiók szakirodalmának cseréjét, a diákok összemérhessék és kiegészítsék tudásukat, a résztvevők megismerkedjenek egymással, kapcsolatokat hozzanak létre és később ápolják azokat, ezúton is hozzájárulva az öt régió magyarságának összekapcsolásához, nemzettudatának és lelki összetartozásának erősítéséhez.

A résztvevőket a határon kívüli régiókban válogatóversenyeken választják ki, Magyarországról a tanulmányi versenyek legeredményesebb iskolái és diákjai vehetnek részt a versenyen. Így elmondhatjuk, hogy a magyar nyelvű matematikaoktatás legmagasabb szintű versenye a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny. Hatása érezhető a magyar nyelvű matematikaoktatás fejlődésében.

A rendezvény programja jórészt hagyományos, a verseny mellett lehetőséget nyújt a határon túli és az anyaországbeli fiatalok közös programjaira, magas szintű szakmai előadásokra, kulturális rendezvényekre, a város és Magyarország Kecskeméthez közeli területeinek bemutatására. Így terveink szerint Kecskemét mellett a határon túli diákokat érdeklődésük alapján egy-egy kirándulás keretében elvisszük Ópusztaszerre vagy egy Bács-Kiskun megyei körútra is.

A rendezvény tervezett programja megtalálható a Program menüpontban. Természetesen ez a lehetőségek és a igények függvényében még változhat.

A versenyhez két kiadvány is kapcsolódik, az egyik a program füzet, és egy – terveink szerint elektronikus – kiadvány, amely a verseny feladatait, megoldásait és eredményét tartalmazza.

Ez a rendezvény rendkívül fontos szerepet tölt be a magyar-magyar kapcsolatokban és a Kárpát-medence tehetséggondozásában, matematikatanításában. A résztvevő diákokon és tanáron túl ennek sokszorosa kerül a versennyel kapcsolatba, hiszen a határon túli területekről válogató versenyek után jutnak ide a legjobbak. A felkészülés során több ezer tanuló használja a korábbi versenyek feladatait, ötleteit és több száz tanár válogat a rendszeresen publikálásra kerülő rendkívül színvonalas anyagból.

Úgy gondoljuk, a program hagyományai, jelentősége, a határon túli és anyaországbeli diákok és pedagógusok találkozása, szakmai eszmecseréi és szabad beszélgetései erősítik a nemzeti összetartozás érzését, lehetőséget adnak egymás jobb megismerésére, és arra is, hogy a határon túli magyar diákok az országot élményszerűen ismerjék meg, miközben matematikából versenyeznek."