Feladatok | Díjazottak | Előző év | Következő év

Ungvár • 1994
3. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny


"Higgyétek el nekem, hogy nincsen a világon egy ifjú részirül
dicsőségesebb dolog, mintha az nemes erkölcsökkel és
arany elmével bír
."
Bessenyei GyörgyA 3. Nemzetközi Magyar Matematika Versenyt Ungváron az egyetem közgazdasági fakultásán rendezték meg. Fő szervezője Elek Ernő, a Kárpátaljai Területi Pedagógiai Intézet és Módszertani Központ matematikai kabinetjének vezetője volt.

Ung megye a legkorábbi magyarországi vármegyék közé tartozott. Kialakulása Szent István és Szent László kora közé tehető. A vár és a megye nevét az Ung folyóról kapta. A tatárjárás után épülhetett Ungvár kővára az Ung folyó partján a mai Gerény területén.Az ungi vár földjeit az Aba nemzetségtől 1332-ben Károly Róbert szerezte vissza, aki Drugeth Fülöpnek és Jánosnak adományozta a rozgonyi csatában mutatott vitézségükért.

Ekkor kezdhettek hozzá a mai ungvári vár felépítéséhez. A vár köré alakult ki a város három halmon. A keletin áll a vár, a délin a görög katolikus püspöki palota és székesegyház, a nyugatin az egykori vár megyeháza. Ungvár történetét a mohácsi csata után a császár és az erdélyi fejedelmek csatározásai illetve vallási villongások tették izgalmassá. A Thököly-szabadságharc és a Rákóczi-szabadságharc idején is fontos szerepet játszott.


Az összejövetelre 1994. április 15-e és április 19-e között 169 tanuló érkezett. Kárpátalját 16, Erdélyt 54, Felvidéket 29, Magyarországot 70 diák képviselte. A délvidéki diákok nem lehettek ott, mivel megtagadták tőlük a kiutazáshoz szükséges engedélyeket. Az ünnepélyes megnyitóra az Ifjúsági Palotában került sor. A zsűri elnöke Bódi Béla professzor volt.

A rendezvény ideje alatt a szervezők nagy gondot fordítottak arra, hogy a versenyzők és tanáraik minél jobban megismerjék szülőföldjüket és az ott élő embereket, valamint a kárpátaljai magyarság múltját és jelenét. Ezt segítették a színielőadások, a néptánc- és népzene bemutatók, valamint a Kárpátalján élő pedagógusok alkotásait bemutató tárlat is. A környék nevezetességeinek és történelmének megismeréséhez nagyban hozzájárult a kirándulás és a városnézés, amelyet szakértő idegenvezetés tett még emlékezetesebbé. A kirándulás során a résztvevők meglátogatták a munkácsi várat, megkoszorúzták a szolyvai mártírok emlékművét. Az út a Vereckei-hágóig vezetett.